Σημάδια βαρηκοΐας | Ακουστικά Βαρηκοΐας Χαριτίδου Δ. - Ανδρεάδη Γ.
Hello world!
June 18, 2018
Τα ακουστικά βαρηκοΐας σήμερα
November 25, 2018

Η βαρηκοΐα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας. Μπορεί να συμβεί στον καθένα και σε κάθε ηλικία. Μερικοί γεννιούνται βαρήκοοι, ενώ άλλοι πάσχουν από βαρηκοΐα συνήθως με το πέρασμα της ηλικίας. Το κτύπημα στο κεφάλι, φλεγμονές τον αυτιού ή παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακοής. Συνήθως βαρήκοος δεν είναι απλά αυτός που ακούει ήχους με χαμηλή ένταση, αλλά θα έχετε παρατηρήσει ότι δυσκολεύεστε να ακούτε ήχους σε διάφορες κλίμακες και βαθμούς.

Η κανονική ομιλία είναι συνδυασμός πολλών διαφορετικών συχνοτήτων. Η βαρηκοΐα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να ακούτε μερικές συχνότητες καλύτερα από άλλες. Μερικές φορές φαίνεται ότι οι γύρω σας μασάνε τις λέξεις και δεν μιλούν καθαρά. Μπορεί να ακούτε τούς γύρω σας να μιλούν αλλά να μην καταλαβαίνετε τί ακούτε.

 

Η βαρηκοΐα στα παιδιά

Παρατηρώντας την αντίδραση τον παιδιού σας στους ήχους, θα εντοπίσετε πιθανά προβλήματα ακοής.

  • Απαντά το μωρό σας στον ήχο της φωνής σας;
  • Καταλαβαίνει το νήπιο απλές λέξεις και ήχους και προσπαθεί να τούς μιμηθεί;
  • Καταλαβαίνει το παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία τί του λέτε μόνο αν σας κοιτάζει όταν τον/της μιλάτε;

Τα προβλήματα ακοής καθυστερούν την ανάπτυξη της ομιλίας, γλώσσας και ικανότητας μάθησης τον παιδιού. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα ακοής όσο το δυνατό νωρίτερα.

 

Η βαρηκοΐα στους ενήλικες

Για πολλούς η βαρηκοΐα είναι σημάδι της ηλικίας. Είναι ωστόσο τόσο βαθμιακή και απαρατήρητη διαδικασία που ο βαρήκοος είναι ο τελευταίος που καταλαβαίνει ότι έχει πρόβλημα. Άτομα που πάσχουν από σταδιακή βαρηκοΐα συχνά δυσκολεύονται να συνομιλούν όταν βρίσκονται σε πλήθος και παραπονιούνται ότι οι συνομιλητές τούς μασάνε τις λέξεις τούς. Οι φίλοι και η οικογένεια που έχουν κανονική ακοή συχνά παραπονιούνται ότι ο βαρήκοος ανεβάζει την ένταση της τηλεόρασης πολύ δυνατά. Οι βαρήκοοι νιώθουν συχνά μοναξιά και απομόνωση. Μερικές φορές διστάζον να συμμετάσχουν σε συνομιλίες γιατί φοβούνται μήπως δεν καταλάβουν τί συζητάται και απαντήσουν λανθασμένα. Το να ακούν γίνεται αγγαρεία και ακόμα και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις τούς εκνευρίζουν.